Fondatorul Uniswap spune că SBF a plătit șapte cifre pentru domeniu
Fondatorul Uniswap spune că SBF a plătit șapte cifre pentru domeniu
Hayden Adams spune că SBF a plătit șapte cifre pentru Uniswap.com după ce Uniswap a respins prețul cerut de vânzător. WIPO a dispus transferul Uniswap.com către Uniswap Labs în septembrie 2021, după ce a constatat utilizarea de rea-credință a domeniului. Hotărârea WIPO din 2021 a confirmat că Uniswap.com redirecționa vizitatorii către SushiSwap, o platformă concurentă de schimb descentralizat. Înregistrările WIPO îl identifică pe Future XXX drept pârât, dar nu îl menționează pe Sam Bankman-Fried ca și cumpărător. Uniswap.com redirecționează în prezent vizitatorii către aplicația oficială Uniswap, confirmând că domeniul rămâne sub controlul proiectului.
Uniswap founder Hayden Adams a declarat că Sam Bankman-Fried a plătit o sumă de șapte cifre pentru Uniswap.com înainte ca Uniswap Labs să securizeze domeniul printr-o procedură legală în 2021, care a constatat că acesta fusese folosit cu rea-credință.
Rezumat
Hayden Adams spune că SBF a plătit o sumă de șapte cifre pentru Uniswap.com după ce Uniswap a refuzat prețul vânzătorului.
WIPO a ordonat transferul Uniswap.com către Uniswap Labs în septembrie 2021, după ce a constatat utilizarea cu rea-credință a domeniului.
Decizia WIPO din 2021 a confirmat că Uniswap.com redirecționa vizitatorii către SushiSwap, o platformă de schimb descentralizat concurentă.
Înregistrările WIPO identifică Future XXX ca respondent, dar nu îl numesc pe Sam Bankman-Fried drept cumpărător.
Uniswap.com redirecționează în prezent vizitatorii către aplicația oficială Uniswap, confirmând că domeniul rămâne sub controlul proiectului.
Într-o postare pe X din 21 septembrie, Adams a declarat că proprietarii originali au cerut o plată de șapte cifre pentru domeniu, pe care echipa sa a refuzat-o. El a susținut că Bankman-Fried a plătit ulterior acea sumă și a redirecționat Uniswap.com către o "furcă" (fork) a protocolului Uniswap. Adams nu a divulgat prețul de achiziție, documentele tranzacției sau identitatea vânzătorului în postarea sa.
„Cred că pentru a se impune / a ne deranja”, a scris Adams în timp ce discuta despre posibilele motive ale lui Bankman-Fried. Această formulare a fost o speculație a lui Adams, nu o constatare documentată din procedura ulterioară privind domeniul.
O revizuire a înregistrării oficiale a cazului WIPO confirmă mai multe alte părți ale relatării. Uniswap Labs a depus o plângere privind Uniswap.com în mai 2021, iar un panel de trei membri al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (WIPO) a ordonat transferul domeniului către companie pe 3 septembrie 2021.
Uniswap.com a redirecționat utilizatorii către SushiSwap în 2021
Disputa a început după ce Uniswap.com părea să trimită vizitatorii către SushiSwap, schimbul descentralizat creat ca o furcă a Uniswap. Rapoarte contemporane de la The Block au documentat redirecționarea în mai 2021, când identitatea proprietarului domeniului nu era cunoscută public. Contribuitorul SushiSwap 0xMaki a declarat la acea vreme că echipa SushiSwap nu cumpărase domeniul.
WIPO a examinat ulterior redirecționarea direct. Panelul său a revizuit o captură de ecran datată 18 mai 2021 și a verificat versiunile arhivate ale Uniswap.com prin Wayback Machine. Înregistrările au arătat pagini din mai care duceau către o pagină web SushiSwap. Panelul a descris SushiSwap ca operând pe aceeași piață financiară ca Uniswap Labs.
Respondentul a contestat părți din cazul Uniswap Labs. Conform deciziei WIPO, a susținut că SushiSwap era un derivat open-source al protocolului Uniswap și a contestat dacă redirecționarea fusese inițial stabilită. Panelul a respins aceste argumente după revizuirea dovezilor suplimentare.
WIPO a constatat că utilizarea numelui Uniswap pentru un domeniu nu a devenit permisă pur și simplu pentru că software-ul subiacent era open-source. Uniswap Labs deținea drepturi înregistrate asupra mărcii comerciale UNISWAP, iar panelul a constatat că domeniul era identic cu acea marcă.
Panelul a stabilit că redirecționarea utilizatorilor către SushiSwap nu se califica drept o utilizare de bună-credință a domeniului și a creat un risc ridicat de afiliere implicită cu Uniswap Labs.
WIPO a constatat că Uniswap.com fusese folosit cu rea-credință
Înregistrările de înregistrare citate de WIPO arată că Uniswap.com în sine a fost înregistrat pentru prima dată pe 30 iulie 2000, cu ani înainte ca Hayden Adams să creeze protocolul Uniswap. Respondentul în procedura din 2021 a achiziționat domeniul pe 7 aprilie 2021, conform unei declarații a reprezentantului său legal.
Procedura oficială a identificat respondentul ca Registration Private, Domains By Proxy, LLC / Future XXX din Hong Kong. Decizia publicată nu îl identifică pe Bankman-Fried ca Future XXX, nu îl numește cumpărătorul domeniului și nu divulgă o tranzacție de șapte cifre.
WIPO a găsit dovezi credibile care arată că respondentul știa despre Uniswap Labs înainte de a achiziționa domeniul și considera compania un concurent. Panelul a declarat că respondentul nu a reușit să abordeze dovezile care contraziceau afirmația sa anterioară că nu avea cunoștință prealabilă despre Uniswap Labs.
Cu privire la utilizarea domeniului, panelul a constatat că redirecționarea către SushiSwap a creat în mod intenționat confuzie cu privire la faptul dacă Uniswap Labs era conectat, sponsoriza sau aproba destinația. WIPO a stabilit, în consecință, că domeniul fusese înregistrat și utilizat cu rea-credință.
Decizia sa din 3 septembrie 2021 a ordonat transferul Uniswap.com către Universal Navigation Inc., care operează ca Uniswap Labs. Decizia a fost luată în conformitate cu Politica Uniformă de Soluționare a Disputelor privind Numele de Domeniu și nu a cerut Uniswap Labs să cumpere domeniul de la respondent.
Adams a descris acest rezultat mai simplu în postarea sa din 21 septembrie, spunând că „utilizarea rău-voitoare” a oferit echipei legale a Uniswap suficiente motive pentru a obține domeniul „gratuit”. Înregistrarea WIPO susține mecanismul de transfer de tip judiciar, deși nu folosește formularea lui Adams și nu precizează ce cheltuieli legale a suportat Uniswap Labs.
SBF a avut o legătură anterioară cu SushiSwap
Bankman-Fried a avut un rol documentat în SushiSwap cu luni înainte de disputa privind Uniswap.com. Așa cum a raportat crypto.news în septembrie 2020, creatorul SushiSwap, Chef Nomi, i-a predat controlul proiectului lui Bankman-Fried în timpul unei crize de guvernanță, după ce a retras token-uri din fondul de dezvoltare al acestuia.
Bankman-Fried a ajutat la supravegherea migrării SushiSwap înainte ca controlul să treacă la o structură multisemnată. SushiSwap însuși fusese lansat ca o furcă a Uniswap în timpul boom-ului finanțelor descentralizate din 2020.
Relația istorică oferă context pentru noua declarație a lui Adams, dar nu stabilește în mod independent proprietatea lui Bankman-Fried asupra Uniswap.com. Rapoartele din mai 2021 spuneau că persoana care controla domeniul rămânea necunoscută, în timp ce 0xMaki a negat că echipa SushiSwap în sine l-ar fi cumpărat.
Înregistrarea WIPO, la fel, se oprește înainte de a-l numi pe Bankman-Fried. Respondentul său a fost Future XXX, reprezentat în procedură de firma australiană de avocatură Cornwalls, iar WIPO și-a bazat decizia pe drepturile de marcă, redirecționarea către SushiSwap și dovezi ale utilizării cu rea-credință.
Uniswap.com redirecționează acum către aplicația oficială Uniswap
Mai mult de cinci ani după dispută, Uniswap.com redirecționează acum direct către aplicația oficială Uniswap la app.uniswap.org. O verificare în direct a domeniului pe 21 septembrie a confirmat redirecționarea.
Ghidurile actuale de marcă înregistrată ale Uniswap Labs stipulează că terții nu ar trebui să utilizeze mărcile comerciale UNISWAP, UNI sau UNISWAP LABS în nume de domenii sau să creeze nume care ar putea sugera în mod fals o afiliere. Compania afirmă că își aplică drepturile de marcă pentru a proteja utilizatorii.
Directorul său actual de asistență identifică în continuare Uniswap.org ca fiind site-ul web oficial al companiei și app.uniswap.org ca interfața sa de tranzacționare, în timp ce Uniswap.com funcționează ca o redirecționare.
Bankman-Fried rămâne implicat în proceduri penale separate, rezultate din colapsul FTX. Într-o știre conexe de pe crypto.news, Curtea de Apel a Circuitului Doi din SUA a confirmat oficial condamnarea sa pentru fraudă, sentința de 25 de ani de închisoare și ordinul de confiscare de aproximativ 11 miliarde de dolari în 2026.
Opinia oficială a Circuitului Doi a fost emisă pe 12 iunie 2026. Aceasta a vizat cazul penal FTX al lui Bankman-Fried și nu a făcut nicio constatare cu privire la tranzacția domeniului Uniswap.com din 2021.